Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση – συζήτηση Τι γίνεται με το δημόσιο χρέος; Υπάρχει λύση;



Ομιλητές: 
  •  Γιώργος Μητραλιάς (δημοσιογράφος, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής ενάντια στο Χρέος)
  • (λόγω υποχρεώσεων του κ. Βατικιώτη) Γιώργος Παπαλεξίου (οικονομολόγος, μέλος της Πρωτοβουλίας «Διαγραφή του Χρέους Τώρα»)
Κυριακή 5 Απρίλη στις 19:00 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Νέας Σμύρνης 2ας Μαΐου 8 (κεντρική πλατεία) – 3ος όροφος

Το πιο κεντρικό ίσως ζήτημα της περιόδου αποτελεί το δημόσιο χρέος. Ένα χρέος που ξεπερνά τα 320 δισ. €, για την αποπληρωμή του οποίου τα λαϊκά στρώματα έχουν δει το βιοτικό τους επίπεδο να τσακίζεται όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η νέα κυβέρνηση ενώ προεκλογικά μιλούσε για «διαπραγμάτευση με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» έχει εγκαταλείψει, τουλάχιστον προσωρινά, αυτή τη θέση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τις δανειακές υποχρεώσεις προς τους δανειστές, προσφεύγοντας μάλιστα και σε «εσωτερικό δανεισμό» από οργανισμούς του δημοσίου!

Που μπορεί να οδηγήσει όμως αυτή η λογική; To χρέος αυτό δεν το δημιούργησε ο λαός. Κι όμως, είναι αυτός που «ματώνει» για να πληρώνεται και να ξαναπληρώνεται, με τόκους και πανωτόκια. Δισεκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν σε μια «μαύρη τρύπα», ενώ το χρέος διαρκώς αυξάνεται. Είναι η αποπληρωμή του μονόδρομος; Υπάρχει εναλλακτική;  

Η Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Νέας Σμύρνης θέλει να συμβάλλει στο άνοιγμα αυτής της συζήτησης, ελπίζοντας ότι η άρνηση πληρωμής και διαγραφή του χρέους θα μπορούσε να γίνει υπόθεση διεκδίκησης της πλειοψηφίας του λαού. Θεωρούμε πως μέσα από αυτή την προσπάθεια μπορεί να ανοίξει ένας νέος δρόμος για την ελληνική κοινωνία, αφήνοντας πίσω μας τον εφιάλτη των μνημονίων και της λιτότητας.