Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

VODAFONE: κέρδη εκατομμυρίων, 300 ευρώ μισθό και απολύσεις σε όποιον διεκδικεί!

Πριν δυο βδομάδες, η διοίκηση της Vodafone προχώρησε σε 2 απολύσεις ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, της Βίκυς Κωστοπούλου και του Χάρη Σιδέρη, οι οποίοι δούλευαν στην εταιρεία 2,5 και 4,5 χρόνια αντίστοιχα. Η διοίκηση της εταιρείας επικαλέστηκε λόγους «χαμηλής απόδοσης» και «παραβίασης κανόνων ασφαλείας». Η πραγματική αιτία όμως είναι άλλη. Η Βίκυ (με μισθό 560 € για 8 ώρες δουλειά) και ο Χάρης  (με μισθό 330 € για 5 ώρες δουλειά) συμμετείχαν στην επιτροπή του Σωματείου στους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, στις απεργιακές κινητοποιήσεις και διεκδικούσαν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Πρόκειται ξεκάθαρα για εκδικητικές απολύσεις που στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: αν διεκδικείς, αν παλεύεις για τα δικαιώματά σου, απολύεσαι!

Τα τελευταία χρόνια η Vodafone έχει απολύσει εκατοντάδες εργαζόμενους και έχει εκμεταλλευτεί κάθε αντεργατικό νόμο που έχει ψηφιστεί. Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι (εργαζόμενοι δηλαδή που η Vodafone τους έχει νοικιάσει από εργολαβικές εταιρείες) αποτελούν το 50% των εργαζομένων σε κάποια τμήματα (πχ τηλεφωνικά κέντρα) και δουλεύουν για 300, 400 και 500 €, χωρίς δικαιώματα και υπό τη μόνιμη απειλή της απόλυσης. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το εργατικό κόστος και δημιουργούνται εργαζόμενοι διαφορετικών ταχυτήτων και χώρων, έτσι ώστε να μην μπορούν να συντονιστούν και να διεκδικήσουν συλλογικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Vodafone κατέγραψε για το 2014, κέρδη 200 εκατ. €. 

Η αυθαιρεσία της εργοδοσίας και στον κερδοφόρο κλάδο των τηλεπικοινωνιών γίνεται καθημερινότητα στις εταιρείες του, με την βοήθεια της αντεργατικής πολιτικής και των νόμων των μνημονίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Σωματείο των εργαζομένων της Vodafone δεν άφησε τις απολύσεις να περάσουν χωρίς απάντηση. Η πετυχημένη και με μαζική συμμετοχή απεργία της 5ης Ιούνη ήταν το πρώτο βήμα. Η Λαϊκή Συνέλευση πλατείας Νέας Σμύρνης και η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης στηρίζουν τον αγώνα του Πανελληνίου Σωματείου Vodafone για:

1.   Να σταματήσουν οι απολύσεις
2.   Άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων Βίκυς Κωστοπούλου και Χάρη Σιδέρη
3.   Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος της ενοικιαζόμενης εργασίας, πρόσληψη των συναδέλφων από την Vodafone για την οποία στην πραγματικότητα εργάζονται
4.   Αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας
5.   Υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Οι εργαζόμενοι-άνεργοι παλεύουμε για τη διατήρηση και τη διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων, απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Ο φόβος και η ανασφάλεια μπορεί να περάσει από την πλευρά των αφεντικών. Η οργάνωση στα σωματεία, ο συλλογικός αγώνας, η αλληλεγγύη είναι τα μεγαλύτερα όπλα μας!