Συνεχίζει να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα η στάση της δημοτικής αρχής στο θέμα της χορήγησης αδειών στους μικροπωλητές της πλατείας. Το εξοντωτικό πρόστιμο των 5000 €, που επιβλήθηκε από την αστυνομία στην Ειρήνη Δ. στις 19 Μαρτίου επειδή πούλαγε κουλούρια χωρίς άδεια, ήταν η αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση στην πόλη μας. Θυμίζουμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8ης Απριλίου, μετά το κίνημα συμπαράστασης και την πανελλαδική κατακραυγή, αποφάσισε ομόφωνα τη στήριξη της αίτησης άρσης του προστίμου που θα κατέθετε η δικηγόρος της Ειρήνης Δ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Παράλληλα δρομολόγησε τη διαδικασία για την εξέταση χορήγησης αδειών στάσιμου υπαίθριου εμπορίου σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Στις 4 Μαΐου συνεδρίασε η εννεαμελής Επιτροπή. Οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης ψηφίζουν να μη χορηγηθεί καμιά άδεια, χωρίς μάλιστα να καταθέσουν κανένα σκεπτικό ! Η εισήγηση λοιπόν της Επιτροπής (κατά πλειοψηφία) προς το επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα είναι αρνητική. Είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή έκανε μόνο μια τακτική υποχώρηση, για να αποφύγει την πίεση που δέχθηκε, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8ης Απριλίου. Παράλληλα η απόφαση αυτή όχι μόνο δε διευκολύνει αλλά υπονομεύει το αίτημα άρσης του προστίμου. Το θέμα της διαγραφής του εξοντωτικού προστίμου στην Ειρήνη Δ. αλλά και της χορήγησης αδειών στους μικροπωλητές δεν μπορεί να κλείσει με τέτοιες μεθοδεύσεις.
Η δημοτική αρχή είναι πολλαπλά εκτεθειμένη.
Αν και η δυνατότητα άσκησης υπαίθριου εμπορίου θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται διαφορετικά, ας δούμε τι ορίζει ο νόμος που ψηφίστηκε πέρσι (Μάιος 2014). Σύμφωνα με το νόμο 4624/2014 θεσπίζεται το δικαίωμα του κάθε πολίτη να αιτηθεί άδεια στάσιμου υπαίθριου εμπορίου στον αρμόδιο Δήμο. Ο νόμος καθιστά αρμόδιο κάθε Δήμο να καθορίσει τον αριθμό των αδειών στάσιμου υπαίθριου εμπορίου. Ειδικότερα οι άδειες αυτές χορηγούνται σε άνεργα άτομα κατά σειρά προτεραιότητας με βάση κοινωνικά κριτήρια.
Ο νόμος έχει πανελλαδική ισχύ και δεν μπορεί να αγνοείται και να μην εφαρμόζεται από το Δήμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόλο που η δημοτική αρχή επικαλείται παλιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (171/2012 για το έτος 2013 και 179/2013 για το έτος 2014) δεν εφαρμόζει ως όφειλε το νέο νόμο, με αποτέλεσμα να τον καθιστά ανενεργό. Πέρσι μάλιστα δεν μπήκε καν στον κόπο να λάβει απόφαση για το έτος 2015. Ακόμη περισσότερο όμως είναι εκτεθειμένη όταν στην πιο εμπορική πλατεία των νοτίων προαστίων δεν δίνει ευκαιρίες δουλειάς σε άνεργους βιοπαλαιστές που αναζητούν δρόμο επιβίωσης και αξιοπρέπειας.
Η συνέχιση αυτής της πολιτικής μεροληπτεί και εξυπηρετεί μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα που απομυζούν την πλατεία. Δίνει επίσης το δικαίωμα στην αστυνομία να συνεχίζει το κυνηγητό, να κατάσχει εμπορεύματα και να επιβάλλει πρόστιμα σε ντόπιους και ξένους μικροπωλητές. Κρατά σε ομηρία ανθρώπους από κάθε λογής «νταβατζήδες» ενώ παράλληλα θα συνεχίζουν να χύνονται κροκοδείλια δάκρυα για το «παράνομο εμπόριο».
Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, καλούμε τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναθεωρήσει τις προθέσεις της. Είναι απαράδεκτο, στην Ελλάδα της κρίσης, να κωφεύει στις εκκλήσεις των μικροπωλητών να βγάζουν νόμιμα το ψωμί τους.