Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Aνοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Κοινωνικά Ιατρεία : Αυτo-οργάνωση στην υγεία στην εποχή των μνημονίων»


Κ Α Λ Ε Σ Μ Α

Η Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Ν.Σμύρνης σας καλεί την Τετάρτη 26 Ιουνίου 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Ν.Σμύρνης, όπου θα διεξαχθεί ανοιχτή, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα : «Κοινωνικά Ιατρεία : Αυτό-οργάνωση στην υγεία στην εποχή των μνημονίων»

Θα μιλήσουν: Βήχας Γιώργος (Καρδιολόγος) και Κωσταρίδου Σταυρούλα (Παιδίατρος), από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

Για να στηρίξουμε την προσπάθεια τους σας καλούμε να φέρετε:
1ον.  Όσα φάρμακα, δε χρειάζεστε και δεν έχουν λήξει.
2ον. Βρεφικά γάλατα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας, καθώς και γάλα εβαπορέ ή ζαχαρούχο (εκτός light).

Η κυβέρνηση και η τρόικα με την άθλια μνημονιακή πολιτική, που εφαρμόζουν, τα τελευταία χρόνια, καταστρέφουν όλα τα κοινωνικά αγαθά, τα οποία αντί να ανήκουν στο λαό, μετατρέπονται σε είδη πολυτελείας. Από τη βάρβαρη αυτή επίθεση, δε θα μπορούσε να γλιτώσει ούτε και η «δημόσια και δωρεάν» Υγεία, που μόνο δημόσια και δωρεάν δεν είναι, πλέον. Τα φαινόμενα της μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και της μαύρης εργασίας, τα οποία έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τα τελευταία χρόνια, έχουν θέσει ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας, εκτός κοινωνικής ασφάλισης και συνεπώς, χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες δημόσιας Υγείας. Επίσης, στο όνομα του «εξορθολογισμού των δαπανών», ακόμα και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώσουν για την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, τις επισκέψεις τους στα εξωτερικά ιατρεία, τις εξετάσεις τους και μια τεράστια συμμετοχή για την αγορά των φαρμάκων τους. Το σκηνικό της εξαθλίωσης έρχεται να συμπληρώσει ο υποσιτισμός βρεφών και παιδιών, αποτέλεσμα της εντεινόμενης φτωχοποίησης του λαού. Προφανώς, δεν είναι τυχαίο, ότι το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα, μειώνεται, διαρκώς, τα τελευταία χρόνια.

Αυτά τα φαινόμενα οδήγησαν στην ανάγκη για δημιουργία δομών αυτό-οργάνωσης και αλληλεγγύης και στο χώρο της Υγείας. Οι δομές αυτές ονομάζονται Κοινωνικά Ιατρεία, των οποίων ο ρόλος γίνεται όλο και πιο σημαντικός, όσο η επίθεση ενάντια στη δημόσια Υγεία εντείνεται. Τα Κοινωνικά Ιατρεία, που στελεχώνονται αποκλειστικά από εθελοντές ιατρούς, οδοντίατρους, φαρμακοποιούς, θεραπευτές και πολίτες, παρέχουν δωρεάν πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους, άπορους και ανέργους, που οι μνημονική πολιτική τους έχει στερήσει το δικαίωμα για πρόσβαση στη δημόσια Υγεία. Τέλος, παρέχουν γάλα σε βρέφη και παιδιά, που υποσιτίζονται. Τα Κοινωνικά Ιατρεία δεν έρχονται, σε καμία περίπτωση, να υποκαταστήσουν τις δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Όμως, η δράση τους γίνεται απαραίτητη σε μια εποχή, που η δημόσια Υγεία, αλλά και ολόκληρο το Κράτος Πρόνοιας έχουν καταρρεύσει.

Κυβέρνηση - Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ. βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Ν.Σμύρνης