Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

  Αθήνα 16-12-2012, αίθουσα Δ.Σ. Δήμου Ν.Σμύρνης

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΄΄ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΡΝΗΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ΄΄

Στις 4-12-2012, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ΄αριθμόν 1101/12 απόφαση, έκρινε παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τινάζοντας στον αέρα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για είσπραξη εσόδων 2,5 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάιο του 2013. Το σημαντικότερο με αυτή την απόφαση των τριών Πρωτοδικών είναι ότι δεν έκρινε απλώς παράνομη την είσπραξη του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ, αλλά έκρινε αντισυνταγματικό το μέτρο συνολικά, με το σκεπτικό ότι δεν συνιστά ανταποδοτικό τέλος, αλλά φόρο, και ότι με δεδομένη τη μειωμένη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές.
Επιπλέον, έκρινε ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ‘έκτακτες’ με την έννοια του φόρου που επιβάλλεται για την αντιμετώπιση έκτακτων και απρόβλεπτων καταστάσεων, δεδομένου ότι η θέσπισή του στις 3 Οκτωβρίου 2011 με άμεση ισχύ από την ημερομηνία αυτή, χωρίς σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του έτους 2011(κατά παράβαση του Συντάγματος), αποσκοπεί στην πρόληψη και όχι στην αντιμετώπιση δημοσιονομικών προβλημάτων όπως ισχυρίστηκε η κυβέρνηση.
Η απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη στον αγώνα μας για την άρνηση πληρωμής του χαρατσιού, που –όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι- φτάνει στο σημείο να παράγει και δικαιώματα ομαδικών ή ατομικών αγωγών εκ μέρους των πολιτών κατά της ΔΕΗ, για ποσά που έχουν πληρωθεί από την ημερομηνία λήψης της απόφασης του πρωτοδικείου και μετά. Οι καταναλωτές που θα προσφύγουν, μπορούν να διεκδικούν από τη ΔΕΗ χρηματική αποζημίωση ύψους 300 ευρώ για κάθε ημέρα που η επιχείρηση παραβιάζει τα όσα προβλέπονται στην απόφαση!.

Θορυβημένο το Υπουργείο Οικονομικών για την απρόσμενη τροπή που πήρε το θέμα, κατέθεσε αίτηση αναστολής της απόφασης και εξέδωσε εντολή για τη συνέχιση της είσπραξης του χαρατσιού από την ΔΕΗ, παρακάμπτοντας την απόφαση της δικαστικής εξουσίας!.
Όμως, η δικαστική απόφαση είναι δύσκολο να ανατραπεί, εφόσον –σύμφωνα με τους νομικούς κύκλους- το σκεπτικό της – που εκθέσαμε πιο πάνω- την καθιστά ‘θεμελιωμένη, αρκετά δεμένη και δύσκολα διαχειρίσιμη’.
Με βάση τα παραπάνω, νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να τονιστεί πόσο κρίσιμη γίνεται η συσπείρωση και η εντατικοποίηση του αγώνα μας, τώρα, που έχουμε με το μέρος μας δικαστική απόφαση δύσκολα αναστρέψιμη.
Ακόμα περισσότερο, που οι συνδυασμένες παρεμβάσεις της φορομπηχτικής και κοινωνικά άδικης δημοσιονομικής πολιτικής, λεηλατούν καθημερινά τα μικρομεσαία εισοδήματα, οδηγώντας όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην αποστέρηση, την ανασφάλεια για το αύριο, την απόγνωση, την κατάθλιψη.
Εκτός από το χαράτσι, την φορολογική επιδρομή της εφορίας, τις ειδικές εισφορές, την αύξηση των απολύσεων και της ανεργίας, το 2013 προστίθενται κλιμακωτά και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, της τάξης του 30%, καθιστώντας απαγορευτικό για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας το κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος. Γνωρίζουμε ότι (σύμφωνα και με τις εξαγγελίες τους) το επόμενο κοινωνικό αγαθό που πρόκειται να χαρατσωθεί είναι το νερό και αναρωτιόμαστε ποιο είναι στη σειρά;.....ο αέρας που αναπνέουμε;;;.......!!!

Καλούμε όλους σας, με την συνδρομή των παρευρισκόμενων εμπειρογνωμόνων, να κάνουμε μια γόνιμη συζήτηση για την προστασία των δικαιωμάτων, του επιπέδου της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας.
Να αποφασίσουμε στρατηγικές αντιμετώπισης των χρεών προς τις εφορίες, μαζική άρνηση της πληρωμής του χαρατσιού και δυναμική διεκδίκηση/προστασία της λαϊκής πρόσβασης στα στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά, όπως η εργασία, το νερό, το ηλεκτρικό, η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια.