Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΩΣΤΗ

Ο Αγιος Σώστης είναι μια γειτονιά προσφυγικών πολυκατοικιών στα σύνορα του Νέου Κόσμου (Δήμος Αθηναίων, λέγε με Καμίνη) με τη Νέα Σμύρνη.
Από τις αρχές του κινήματος των πλατειών και σε εναρμόνιση με το πνεύμα της Πλατείας Συντάγματος, άτομα από την γειτονιά αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια Λαϊκή Συνέλευση.  Η ΛαΪκή Συνέλευση αποφάσισε κάποια στιγμή να αξιοποιήσει ένα από τα πολλά καταστήματα του Δήμου που βρίσκονται στην Πλατεία των προσφυγικών πολυκατοικιών και παραμένουν ρημάδια εδώ και χρόνια γιατί όλοι βαριούνται να ασχοληθούν μαζί τους.  Η απόφαση ήταν να ανοιχτεί ένα συγκεκριμένο μαγαζί και να γίνει και στέκι της Συνέλευσης αλλά και χώρος ανταλλαγής αλληλέγγυων υπηρεσιών (μαθήματα, τράπεζα χρόνου κ.λ.π.).  Η κατάληψη έγινε από προχτές, ανοίχτηκε ο χώρος και μπήκε σχετικό πανό.  Χρειάζονται αρκετές δουλειές να γίνουν κι έτσι η ενέργεια έμεινε στο συμβολισμό κυρίως.  Δεν έμεινε στο χώρο περιφρούρηση γιατί δεν κρίθηκε απαραίτητο από τη συνέλευση.
Σήμερα (14 Ιουλίου) η Συνέλευση θα γινόταν στην Πλατεία με σκοπό να συζητηθούν άμεσα 1-2 πρακτικά ζητήματα και οι συμμετέχοντες να φύγουν ομαδικά για τη Νέα Σμύρνη όπου υπήρχε εκδήλωση για το Χρέος.  
Οσοι έφταναν στην πλατεία διαπίστωναν το εξής θέαμα.
Δεκάδες παιδιά να παίζουν με τα ποδήλατα και τις μπάλες, δεκάδες γιαγιάδες με παντόφλες και πλεχτό να κάθονται στα παγκάκια και να συζητούν αμέριμνα, δεκάδες πεθερές να θάβουν τις νύφες τους και στο κέντρο μία κλούβα.  Μία διμοιρία ΜΑΤ ακροβολισμένη γύρω γύρω με πλήρη εξάρτηση, όπλα μπαλάσκες, ασπίδες, φυσούνες, φυσουνάκια, γκέτες, όπλα, μαχαίρια, γκλοπς, τόμαχοκ, πυραύλους και περί τους 20-30 ασφαλίτες οι οποίοι μέσα στην πλατεία ήταν σαν τη μύγα μες το γάλα.
Οι Γενναίοι του Μπρανκαλεόνε ωχρυούν.
Φυσικά η Συνέλευση πραγματοποιήθηκε (χωρίς ιδιαίτερα πολύ κόσμο) και μια αντιπροσωπεία της ανέλαβε να έλθει σε ... συνεννόηση με τα ΜΑΤ μπας και φύγουνε πάνω από τα παιδιά που παίζανε.
Ακόμη και η ίδια η ηγεσία τους,  και οι ίδιοι οι ασφαλίτες ήταν σε τέτοια αμηχανία με το αταίριαστο του κλίματος που δεν είχαν κανένα επιχείρημα πέραν ότι κάποιος τους ειδοποίησε ότι θα γίνει κατάληψη.  Ο κάποιος παρουσιάστηκε και δήλωσε εκπρόσωπος του διαμερίσματος, μετά δήλωσε δημοτική αστυνομία και μετά δακτυλογράφος ή κάτι τέτοιο.  Οι παραινέσεις της "Δημοτικής" Αστυνομίας ντυμένης με χαρακτηριστικά ρούχα ασφαλίτη και της "ηγεσίας"  των ΜΑΤ να απευθυνούμε στο Δήμαρχο για τα αιτήματά μας,  βρέθηκαν σε πλήρη ασυμφωνία με την  άποψη των μελών της Λαϊκής Συνέλευσης.  Γιατί τί να αιτηθείς από έναν Δήμαρχο που στέλνει τα ΜΑΤ να φυλάξουνε στο κρυφτό των παιδιών.
Η Λαϊκή Συνέλευση αποχώρησε σύσσωμη όπως είχε προαποφασίσει για την εκδήλωση της Νέας Σμύρνης αφού απέσπασε την υπόσχεση ότι η αστυνομία θα αποχωρήσει άμεσα, πράγμα που έγινε.
Επεται συνέχεια, όταν θα διεκδικηθεί πραγματικά ο χώρος και οι συσχετισμοί θα είναι διαφορετικοί.

Χούντα είναι θα περάσει!